© 2018 Bild och Text Charlotte Netz. Proudly created with Love

Vårportalen är här.

Uppdaterad: 25 sep 2019


Under lång tid följde jag traditionen med de olika riktningarnas element och årstider som parades ihop enligt det här synsättet:

Öster representeras av Luftens element och med Vårens energi.

Sommaren placerades i söder och gav Elden ett hem.

I väster fann man Vattnets element som sammankopplades med höstens regn och fukt.

När vintern drog in över norr fann man den förenad med jordens element.


Det här var inget jag ifrågasatte tills jag verkligen började följa årstiderna med dess olika energier och hur jag fungerade i relation med naturens skiftningar. Och det var då jag insåg att det här systemet inte passade mig.


Så därför rörde jag runt i säsongs grytan och kryddade månaderna med den energi som stämde överens med hur jag reagerar på sommar och höst, vinter och vår. Ingenting i naturen är statiskt utan vad jag pratar om här är den underliggande energin som naturen genomgår och som vi också påverkas av.


Vi är inte avskilda naturen. Vi är en del av allt som pågår och mår bäst när vi liksom naturen, anpassar oss efter årstidernas olika energier.


För mig stämde inte våren med Luften som dominant energi. För mig är våren Eld med sekundära luftiga inslag. Jag bli helt enkelt tänd på eldkraften, växtkraften som genomsyrar allt när vintern är över. Nya idéer föds, inspirationen flödar och jag får tillbaka min lust att ta itu med allt jag inte haft ork till.


Som att rensa ur lådor, skåp och garderober. Fixa och piffa till hemmet. Förnya altaret i sovrummet. Shoppa nya kläder och skor. Skapa smycken, måla kollageböcker, gå på foto safari promenader...

Våren är förälskelsens energi för mig.

Jag är nu kär i alla möjligheter och i allt det som väntar...

I grönskan som är på väg och alla ljumma kvällar med fågelsång.


Vårluftens eld energi innebär att jag andas in skönheten som slår ut.

Nu blommar lusten till nya upplevelser fullt ut igen efter vinterdvalan, även om kylan och snön fortfarande ligger som ett färglöst täcke över allt. Jag vet att det är på gång. Saven kommer snart att stiga. Växtkraften kommer leta sig upp mot ljuset.

Snart är det faktiskt vår på riktigt!Från min Jagbok.

Det är så här jag lever energimässigt nu. Årstid efter årstid.

Hela året är indelat i fyra årstids portaler som i sin tur har åtta högtider för fest och reflektion.


Vad gör jag då under de olika årstiderna? Hur använder jag mig av elden, luften, jorden och vattnets energi?


Det beror på vad jag som pågår i mitt liv så mitt magiska arbete formas efter vardagens utmaningar, vare sig de gäller min egen inre resa eller om något speciellt påverkar mig starkt. Vissa vårar har bara handlat om njutning! Andra gånger har jag genomgått sorg. Då har jag bränt saker. Skrivit ner allt med glöd, rakt från hjärtat. Använt ljusmagi. Lyssnat på åskljud på Spotify. Skapat.

Öppnat upp alla sinnen på vid gavel.


Nu är det din tur.

Imorgon den 2 februari är det SPIRA dagen (traditionellt kallad Imbolc)

Sätt igång Eld energin med handling.


Gör något KreAktivt...

Lämna ett positivt handskrivet meddelande på en offentlig plats.

Till dig...


Något Magiskt...

Samla några frön i din hand. Låta fröna absorbera känslan av något du vill uppleva och sen får solen fylla på med sin kraft innan du planterar dina dröm frön.


Något praktiskt...

Gör något som visar att du är på väg att uppfylla din längtan. En liten sak i taget!


Vad betyder våren för dig? Vilken energi tycker du att våren domineras av?

Inget är rätt eller fel.

Det som funkar för dig är alltid rätt.


Med flax och glöd,

Charlotte